Néptánc

tanfolyamunk-atmenetileg-szunetelA néptánc a gyermekek számára komplex fejlődésre ad lehetőséget, a táncos mozgástól kezdve a népi kultúra és játékok elsajátításig.

A magyar néptáncnak nagyon sok kincse van, amit minél hamarabb elkezdünk felfedezni, annál többet kaphatunk belőle. A hagyományőrzés a társadalom fontos feladata, továbbadni és megismerni, hogy milyen is az a magyar kultúra, amiről sokszor beszélnek a régiek.

Az egyes táncok megtanulása előtt a legfontosabb cél, hogy a gyerekek testtudattal rendelkezzenek, és alapvető mozdulatokkal ismerkedjenek meg, ami később egy nagyon jó alapot fog adni nekik. A gyermekeknek óvodás illetve kisiskolás korukban nagy a mozgásigényük, aminek kielégítésére szolgál a táncos mozgásfejlesztés.

Tánc közben a figyelmet több területre is kell összpontosítani, a tartásra, a lábunkra, kezünkre, majd ezeket összehangolva művészetet tudunk közvetíteni. Ez nem egyszerű feladat, ám sok gyakorlással és a tánc szeretetével sikerül. A tánc tudja formálni a személyiségünket, általa jobban odafigyelünk az igényességre, érzékenyebbek leszünk a szépre, jóra.

Megtanulunk alkalmazkodni másokhoz, és könnyebben ki tudjuk fejezni magunkat. A fizikai állóképességet és ritmusérzéket fejleszti, de ezen kívül, amit saját táncos életutam alatt megéreztem, hogy kitartást és koncentrálóképességet ad. A tánctanulási folyamat során javul az improvizációs készség, fejlődik a kreativitás és a fantázia. A táncórákon tanulunk mondókákat, így a szövegek megtanulásával gyarapodik a gyerekek szókincse. Az egyes játékok javítják a térlátásukat és a csoporton belüli viselkedésüket. Az oktatás során számomra nagyon fontos a motiváció folyamatos jelenléte.

Arra törekszem, hogy a néptáncórák a gyerekekről szóljanak, saját képességeiket és igényeiket próbálom mindig követni és figyelni. Amikor belépek a próbaterembe, onnantól megszűnik minden külvilági probléma, és teljesen ki tudok kapcsolni arra a pár órára. Ennél fantasztikusabb érzést a mai rohanó stresszes világban nem is tudok mondani.

Remélem, hogy ebben az évben rengeteg megszerzett közös élményben lesz részünk, fontosnak tartom a jó hangulatot az órákon, és remélem, hogy játékos formában sikerül megszerettetni a gyerekekkel a magyar néptáncot.

 

To Top